Контраофанзивата на Украйна в северната част на Харков продължава и сега

...
Контраофанзивата на Украйна в северната част на Харков продължава и сега
Коментари Харесай

ISW: Путин подготвя почвата Шойгу да поеме вината за провала в Украйна

Контраофанзивата на Украйна в северната част на Харков продължава и в този момент напредва към западната Луганска област. Украинските сили превзеха Грекивка и Макеевка в западната част на Луганска област (намиращи се почти 20 км югозападно от Сватово) на 5 октомври. Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай заяви, че украинските сили са почнали да освобождават неуточнени села в Луганска област на 5 октомври.

Това написа в ежедневния обзор на военните дейности в Украйна на Института за проучване на войната (ISW). 

Едновременно с това съветските сили не съумяха да задържат крайбрежията на реките Оскил и Сиверски Донец и да ги употребяват като естествени граници, с цел да попречат на украинските сили да се насочат към уязвимите елементи на окупираната от Русия североизточна Украйна. Теренът в западен Луганск е подобаващ за оня тип бърза маневрена война, която украинските сили използваха дейно в източната част на Харковска област при започване на септември и няма индикации от открити източници, че съветската войска е подсилила доста западната Луганска област. Продължаващите северни и южни контраофанзиви на Украйна евентуално принуждават Кремъл да даде приоритет на защитата на една зона на интервенции за сметка на друга, което евентуално усилва вероятността за украински триумф и в двете.

Руските сили направиха удар с безпилотен аероплан Shahed-136 против Бела Церка , Киевска област, на 5 октомври. Това е  първият съветски удар в Киевска област от юни насам.  Кадрите след удара демонстрират забележими вреди по жилищни здания.  Руски блогъри похвалиха разрушителната дарба на безпилотните самолети Shahed-136, само че сложиха под въпрос за какво съветските сили употребяват такава технология, с цел да нападат региони надълбоко в украинския гръб и надалеч от зоните на дейни бойни дейности. Това решение се вписва в по-широкия модел на съветските сили, които употребяват високо прецизна технология в региони на Украйна, които имат лимитирано оперативно значение.
 ISW: Руската войска отстъпва, до момента в който Путин мъчно балансира сред три фракции в
ISW: Руската войска отстъпва, до момента в който Путин мъчно балансира сред три фракции в " съветския свят "

Не може да си разреши да изгуби поддръжката на нито една от тях

ISW регистрира и че подписания на 5 октомври от Влазимир Путин декрет, с който трансферира ръководството на АЕЦ на съветската държавна компания " Росенергоатом " е мярка за определяне на цялостен съветски надзор над Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). 

Сегашният украински оператор на АЕЦ " Енергоатом " разгласи, че неговият президент е поел длъжността общоприет шеф на АЕЦ на 5 октомври.

Украинският общоприет щаб също заяви, че съветски чиновници принуждават чиновниците на АЕЦ да получат съветски паспорти и да подпишат трудови контракти с " Росенергоатом ".

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси възнамерява да се срещне с украински и съветски публични лица тази седмица в Киев и Москва, с цел да разиска основаването на " защитна зона " към АЕЦ.

Руски публични лица евентуално ще се опитат да принудят МААЕ в идните полемики и договаряния да признаят формалния надзор на " Росенергоатом " върху АЕЦ, а оттова и противозаконното анексиране на Запорожка област от Русия.
 ISW: Украйна разгроми съветски елитни елементи
ISW: Украйна разгроми съветски елитни елементи

Киев напредва в Херсон и Луганск

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заяви, че Путин го е удостоил със званието генерал-полковник на 5 октомври.  Това покачване е изключително удивително в подтекста на неотдавнашния спор към Кадиров и неговата директна рецензия към генерал-полковника от Централния боен окръг (ЦВО) Александър Лапин, която ISW проучва преди този момент.

Въпреки че ISW не намира публично удостоверение за покачването на Кадиров, Путин може да е взел решението да увеличи ранга на Кадиров, с цел да резервира поддръжката му, както и тази на чеченските сили, като в същото време предизвестява съветското министерство на защитата и министъра на защитата Сергей Шойгу, от който Путин наподобява реторично се дистанцира. Новият сан на Кадиров може да е знак, че Путин е подготвен да успокои по-радикалните и гласни апели въз основата на силоваците за сметка на стандартната военна върхушка.

Нарастващите вътрешни рецензии към " частичната готовност " на Русия евентуално ще накарат Путин да трансферира виновността за неуспехите в Украйна на съветското Министерство на защитата (МО) и по-специално министъра на защитата Сергей Шойгу .

Посочва се, че Путин е отсрочил мобилизацията за всички студенти, в това число задочни и магистри, с декрет от 5 октомври. Обяснението е, че  " Министерството на защитата не е направило своевременни промени в нормативната уредба по отношение на листата на неподлежащите на готовност, би трябвало да се създадат корекции ".

Тази директна рецензия към Министерството на защитата е също косвена рецензия към Шойгу , който Путин наподобява настройва да поеме отговорността за неуспехите на нашествието на Путин в Украйна. Председателят на комисията по защита на Държавната дума на Русия, генерал-полковник (в оставка) Андрей Картаполов, също разкритикува МО по съветската държавна телевизия на 5 октомври. Картаполов сподели, че всички руснаци знаят, че МО лъже и би трябвало да спре, само че това известие не е постигане до " самостоятелни водачи " - още един удар против Шойгу.

Путин евентуално ще отсрочи уволнението на Шойгу толкоз дълго, колкото почувства, че може, с цел да продължи да трансферира виновност за продължаващите военни провали и да построи поддръжка измежду другите фракции. Заместникът на Шойгу ще би трябвало да поеме отговорност за неуспехите, които се случват след началото на неговия мандат. Путин към този момент работи за възстановяване на поддръжката си измежду националистическите милиблогъри и силоваците като Пригожин и Кадиров . Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти на 5 октомври, че Пригожин " има огромен принос в границите на опциите си " за напъните в Русия и Украйна и отхвърли да отговори на въпроси, свързани с рецензиите на Пригожин към държавни чиновници.

Военните блогъри подчертаха на 5 октомври, че Путин " постоянно приема военни репортери, деликатно чете техните отчети , задава верните въпроси и получава справедливи отговори ", имплицитно контрастирайки тази връзка с нечестния метод, по който те имат вяра, че Министерството на защитата взаимодейства с Путин.

Едновременно с това се появиха известия, че на 5 октомври съветските управляващи са задържали админа на няколко телеграм канала на военни блогъри, което демонстрира, че Кремъл евентуално слага граници на това каква рецензия е разрешена във вътрешното съветско осведомително пространство . Алексей Слободенюк е чиновник на медийната група " Патриот " на финансиста от Вагнер Евгений Пригожин и админ на няколко телеграм канала най-известните от които са " Освободете Z Kraken " и Skaner.


 Зеленски: Новоосвободените територии се връщат към нормалността
Зеленски: Новоосвободените територии се връщат към нормалността

Вече сте изгубили, съобщи Зеленски на руснаците

Украинските сили реализираха победи в северозападната Луганска област покрай Сватово на 5 октомври. Изображения в обществените медии демонстрират украински войски в Хрековка и Макеевка, две селища в Луганска област на 20 км югозападно от Сватово.

Руски източници продължиха да разискват с безпокойствие украинските офанзиви по автомагистрала R66 (Сватова креманка) и обявиха, че съветските войски, съгласно известията в това число детайли от 3-та мотострелкова дивизия, приготвят защита в Сватове, Кременна и по продължение на R66.

Руските сили евентуално се концентрират върху защитата на фронтовата линия Сватово-Креминна, тъй като са все по-загрижени, че украинското навлизане на тази линия ще разреши на украинските войски да застрашат Старобилск, основен съветски логистичен център на към 50 км източно от Сватово, през който минават доста наземни линии на връзка (GLOC), които са от значително значение за съветските интервенции в Луганска област.

Достъпът до R66 евентуално също ще разреши на украинските войски да се придвижат на юг от Сватово до Кремина, Рубижне, Северодонецк и Лисичанск, което евентуално ще има забележителен информативен резултат, като се има поради продължителната и скъпа съветска акция за завладяването на Северодонецк през юни.

Украинските сили евентуално са консолидирали позиции в северната част на Херсонска област и са се прегрупирали на 5 октомври , до момента в който съветските войски се пробват да се възстановят от скорошния украински прогрес. Южното оперативно командване на Украйна удостовери на 4 октомври, че украинските войски са освободили Любимовка, Хрещеновка, Золта Балка, Биляевка, Украинка, Велика Александровка, Мала Александровка и Давидов мост съгласно оценката на ISW на 4 октомври.

Украинският общоприет щаб означи, че неотдавнашният украински триумф принуждава съветските войски да изтеглят ранените до прелезите на река Днепър и че съветските сили са преместили над 150 ранени военнослужещи във Веселе, ситуиран от другата страна на Днепър от Нова Кахковка.

Южното оперативно командване на Украйна също твърди, че съветските сили унищожават личните си запаси от муниции по време на евакуиране, което евентуално ще попречи на украинските сили да пленят муниции и съоръжение, до момента в който напредват.

Руски блогъри по-рано подлагаха на критика неприятно извършеното съветско евакуиране и направления в Харковска област при започване на септември, когато доста съветско съоръжение и доставки бяха изоставени и изгубени от украинските сили.

Руски източници настояват, че украинските войски се приготвят за настъпателни интервенции северозападно от град Херсон на 5 октомври. Няколко милиблогъри оповестиха, че украинските войски построяват своята формация към Посад Покровске (25 км северозападно от град Херсон), Александровка (35 км западно от град Херсон) и Тернови поди (25 км северозападно от град Херсон).

Няколко източника също оповестяват за боеве покрай Снигуровка (45 км североизточно от град Херсон).

Потребителите на обществените медии ускориха изказванията, че съветските войски са се изтеглили напълно от Снигуровка, които бяха опровергани от ръководителя на Николаевска област Виталий Ким, който означи, че офицери от съветската войска са напуснали града, само че съветските войски остават.

Въз основа на тези спорни отчети е доста евентуално съветското командване да се изтегля от Снигуровка в очакване на украински офанзиви, само че главният съветски контингент остава в града. Руските източници явно са фокусирани върху украинската активност северозападно от град Херсон заради опасения, че украинските сили слагат условия за прогрес непосредствено към град Херсон. Загубата на Снигуровка от съветските сили би била доста развиване, като се има поради позицията на града от западната страна на река Инхулец. Загубата на надзор от страна на съветските сили над река Ингулец в допълнение ще изолира град Херсон от изток и ще усили уязвимостта на града към украинско обграждане.

Украинските войски продължиха акцията за блокиране в Херсонска област на 5 октомври, с цел да поддържат продължаващите наземни офанзиви. Украински източници повториха, че украинските удари са ориентирани против съветски логистични, транспортни и командни средства и концентрационни зони в Херсонска област.

Снимки демонстрират последствията от украинския удар против хотел в град Херсон, в който се твърди, че са настанени чиновници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ).

Потребителите на обществените медии с изключение на това оповестиха за украински удари покрай водноелектрическата централа Каховка в Нова Кахковка, на към 60 километра източно от град Херсон.
 Путин подписа финално анексията на четирите украински области Обновена
Путин подписа финално анексията на четирите украински области

Така съветската федерация към този момент се състои от 89 субекта

Руският президент Владимир Путин приключи последната условност в процеса на нелегално анексиране на окупирани от Русия украински територии на 5 октомври. Путин подписа четири федерални закона за одобрение на договорите за влизане на Донецката национална република (ДНР), Луганската национална република (ЛНР), Запорожка област и Херсонска област в Руската федерация.

Законите сътвориха нови юридически лица за окупираните от Русия територии и предоставиха на актуалните ръководители на окупационната администрация статут на настоящ глава или губернатор за съответните им територии.

Руски и чиновници на окупационната администрация формализираха административни ограничения за изясняване на граничните процедури сред окупираните от Русия украински територии и Русия на 5 октомври. Руски източници оповестиха, че съветските публични лица към този момент признават границите сред окупираните от Русия украински територии и Руската федерация като вътрешни административни граници, за разлика от интернационалните граници.

Руски източници оповестиха също, че чиновници на съветската и окупационната администрация са премахнали митническия надзор сред Руската федерация и окупираните от Русия територии.

Въпреки това съветски източници оповестиха, че съветските управляващи ще продължат да ръководят контролно-пропускателни пунктове по тези граници от съображения за сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР